Vanliga orsaker till ont i ryggen

Smärta och ont i ryggen är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. Ryggsmärta är ett symtom som kan ha många olika orsaker och påverka olika delar av ryggen. Ischias är en typ av smärta längs benet som också kan påverka ryggslutet medan nackspärr ger problem med muskler i axlar och nacke.

Ont i ryggen


Ischias – smärta i ryggslut och ben

Ryggvärk i ryggslutet med strålande smärta ner i benen kallas för ischias. Det orsakas av att ischiasnerven kommer i kläm eller på grund av något annat tryck mot nerven som till exempel diskbråck eller en spänd muskel. Eftersom ischiasnerven går hela vägen ner till foten kan ischias ge smärta längs hela baksidan av benet.

Behandling av ischias beror mycket på orsaken till att nerven påverkats. Det finns många behandlingsmetoder för olika svårighetsgrad, till exempel läkarvård, kiropraktor, naprapat, sjukgymnast, stretch- och träningsövningar samt TENS.

Diskbråck – skadad ryggkota

När en disk i ryggkotan buktar in i spinalkanalen kallas det diskbråck. Diskbråcket kan trycka mot ryggmärgen eller nerver och ge smärta. Var diskbråcket inträffar längs ryggraden påverkar var du har smärta. Vanligast är bråck i nacken eller ländryggen. Smärtan kan stråla ut i armar eller ben.

De allra flesta blir bättre utan kirurgi vid diskbråck utan får istället hjälp av till exempel smärtstillande behandling eller övningar som McKenzie-metoden. För de som inte blir bättre finns kirurgi som ett alternativ.

Ryggskott – smärta i ländryggen

Ryggskott är egentligen ett symtom, ett ord som beskriver smärta i ländryggen. Smärtan kan komma i kombination med bensmärta och då är det ofta fråga om ischias. Smärtan kan beskrivas på olika sätt, till exempel stelhet eller svaghet i ryggen, smärta vid tunga lyft, särskild smärta på morgonen osv.

Ofta har ryggskott ingen tydlig orsak och kan komma från många olika anatomiska delar i ryggen som muskler, leder, diskar eller kotor. Det är viktigt att söka vård för att ändå försöka ta reda på vad orsaken kan vara men de flesta med ryggskott blir bättre med tid.

Nackspärr – svårt att vrida på huvudet

Nackspärr är stelhet och värk i nackmusklerna. Det ger stelhet och svårigheter att vrida på huvudet. Oftast går det över av sig själv men det kan vara skönt att självbehandla med till exempel en värmekudde.

Orsaken till nackspärr är oftast inte tydlig men kan ha att göra med dålig sov- eller arbetsställning.

Muskelvärk

Överansträngda eller överbelastade muskler kan ge muskelvärk eller träningsvärk i ryggen som kan kännas obehaglig eller ge ordentlig smärta. Även en infektion i kroppen med feber kan ge muskelvärk.

Andra vanliga orsaker till ryggont orsakat av muskelvärk är stress eller en dålig arbetsställning. Vid fibromyalgi får du värk på specifika punkter på kroppen, några av dem sitter i ryggen. Du kan läsa mer om fibromyalgi här.