✕ Stäng

Naprapat eller kiropraktor?

Vid smärta och problem i rygg, axlar och nacke får man ofta råd om att gå till naprapat eller kiropraktor. Skillnaden mellan de två professionerna beror ofta på vad den individuella utövaren har valt för inriktning och metod.

Redaktionen
Senast uppdaterad 11 maj 2018
Kiropraktor

Både naprapater och kiropraktorer arbetar med förebyggande och rehabilitering av smärtor kopplade till rörelseorganet. Därför förknippas de båda oftast med ont i nacke, axlar eller rygg.

De erbjuder också båda manuell behandling, alltså behandling med händerna. Men det tillkommer också mycket rådgivning och ibland träningsprogram med specifika övningar för dina besvär.

De flesta professionella inom naprapati och kiropraktik har privata mottagningar dit du kan söka direkt eller så kan du få en remiss.

Vad en enskild naprapat eller kiropraktor gör beror mycket på utbildningen eller snarare vidareutbildningen och specialiseringen. De kan ha skaffat sig särskild erfarenhet inom en behandlingsmetod som de använder.

 

Naprapat

En naprapat har genomgått fyra års utbildning och fått legitimation av Socialstyrelsen. Därefter kommer ett års praktiktjänst.

De fokuserar på mjukdelar i rörelseorganet som muskler, ligament och bindväv. För att behandla funktionsproblem eller smärta använder de bland annat massage, stretching, triggerpunktsbehandling, rehabträning, mobilisering och manipulation.

Det kan även förekomma användning av TENS (elektrisk stimulering) eller medicinsk laser.

 

Kiropraktor

Utbildning för att bli kiropraktor är fem år lång och legitimation ges ut av Socialstyrelsen.

Kiropraktik är till en början utvecklat som tekniker för att justera ryggen, till exempel leder längs ryggraden. Men kiropraktik har växt till att bli mycket mer.

En kiropraktor behandlar besvär eller skador i rörelseorganet med fokus på leder, muskler och nervsystem för att få tillbaka normal funktion.

Under en behandling används metoder som ledmanipulation och mobilisering och ibland förekommer knäpp i lederna när utövaren gör särskilda ryck. Det är kanske något som många förknippar med en kiropraktor, att det ”knakar”.

 

Sjukgymnast

Sjukgymnastutbildningen är tre år lång och de får legitimation av Socialstyrelsen. Därefter är det vanligt med vidareutbildning inom till exempel smärtbehandling.

En sjukgymnast (ibland kallar man också sjukgymnastik för fysioterapi) arbetar med både diagnostik och behandling av skador och sjukdomar. Främst handlar det om rörelseorganet, likt naprapater och kiropraktorer, med fokus på muskler, leder, skelett och nerver.

Sjukgymnaster är oftare kopplade till sjukhus eller vårdcentral snarare än att de har privata kliniker.

De arbetar med massage, stretching och ofta träning, motion och fysisk aktivitet. Sjukgymnaster arbetar inte bara med skador eller smärtor som uppstår till exempel i vardagen utan även med patienter efter operation eller en olycka.

Vid en behandling hos naprapat eller kiropraktor

Under ett besök får du oftast sitta eller ligga på en behandlingsbänk och utövaren använder sina händer för att manipulera eller töja olika muskler och leder. Triggerpunktsbehandling innebär att behandlaren trycker på ömma punkter. Även massage, akupunktur eller TENS kan användas om naprapaten eller kiropraktorn är utbildad för det.

 

Redaktionen
Publicerad 5 februari 2018, senast uppdaterad 11 maj 2018

Senaste Nytt