Allt om ryggsmärta

Ryggsmärtor är mycket vanligt, framförallt problem med ländryggen. De flesta kommer uppleva besvär någon gång i livet. Både som behandling och som förebyggande åtgärd spelar träning och motion en viktig roll.


Ryggsmärta – vanlig orsak till sjukskrivning

Ryggsmärta av olika slag är mycket vanligt. Det uppskattas att omkring 80 procent av Sveriges befolkning känner av ländryggssmärta någon gång i livet. Ryggsmärta är också en vanlig orsak till funktionsnedsättning och sjukskrivning.

Även om vi har bra koll på hur anatomin i ryggen ser ut är det ändå ofta svårt att hitta en konkret orsak till ryggsmärta. Vissa har en anatomisk orsak eller annan diagnos som går att upptäcka, till exempel diskbråck. Men de flesta har en typ av ospecifik smärta utan tydlig orsak.

Som tur är går ryggsmärta oftast över av sig själv, för vissa tar det någon eller några veckor medan andra har problem i upp till ett år. Typiskt för ryggsmärta är också att värken kommer och går, med perioder av förbättring och försämring.

Symptom vid ryggsmärta

Eftersom ryggsmärta kan ha många orsaker och ibland ingen känd orsak ser symtomen också olika ut. Vissa upplever smärta i en viss ställning eller vid belastning.

Man kan ha svårt att resa sig från sittande position eller få ont när man vänder sig i sängen. Du kan även få ont när du är ute på en lugn promenad. Andra har huggande smärtor vid en specifik rörelse eller smärtor som strålar i rumpa och ben.

Behandling vid ryggsmärta

Många med ryggsmärta vänder sig till många olika vårdgivare för att få hjälp till exempel läkare, fysioterapeut, massör, naprapat eller kiropraktor. En tidig åtgärd vid akuta smärtor är receptfria smärtstillande läkemedel.

Idag är det etablerat i riktlinjer för behandling av ryggsmärtor att hålla igång kroppen med träning och motion. Det är viktigt att återgå till normal aktivitet och arbete så snart som möjligt efter den akuta smärtan är under kontroll.

Eftersom ryggsmärtor präglas av att de ofta är återkommande är också förebyggande träning en viktig del i behandling. Det innebär övningar för att stärka rygg och bål (magmuskler eller kroppens ”kärna”). Det hjälper att stärka upp kroppen så att du får bättre hållning och bättre klarar rörelser med armar och ben.

Det är starkt rekommenderat att ta hjälp av en fysioterapeut för att få övningar som är lämpliga för dig och just dina ryggsmärtor. Viktigt att veta är att träningen inte ger omedelbara resultat eller kan göras en gång för att gå effekt. Det krävs tålamod och regelbunden träning för att se resultat.

Här hittar du tips på träningsövningar för att förebygga ryggsmärta.