McKenzie metoden

McKenzie metoden har på senare år blivit erkänd som effektiv vid behandling av olika problem i nacke och rygg. Här får du smakprov på övningar som kan lindra smärta vid diskbråck och ischias.


Vad är McKenziemetoden?

McKenziemetoden är ett evidensbaserat program för diagnostik och behandling av smärta och problem i rygg och nacke. Därför heter McKenziemetoden även medicinsk diagnostik och terapi (MDT). Programmet har flera delar som inleds med en grundlig undersökning av vårdpersonal. Målet med undersökningen är att identifiera vad för problem du har i ryggen och vilken behandling som därmed kommer ha bäst effekt på dig.

När patienten delats in i lämplig kategori får man övningar speciellt anpassade efter den specifika ryggsmärtan. Övningarna är till exempel statiska hållningsövningar eller töjningar med upprepade rörelser.

Den sista delen av programmet är förebyggande åtgärder. Det är övningar som ska se till att patienten inte drabbas av liknande ryggproblem igen.

McKenzie övningar

Det är inte meningen att man ska självbehandla med McKenziemetoden utan att ha fått en grundlig undersökning först. Övningarna är specifikt anpassade för dina ryggbesvär och lärs ut till dig av en expert.

Här får du smakprov på hur McKenzie övningar kan se ut men kom ihåg att tala med en läkare innan du försöker dig på några övningar, speciellt om du har ryggproblem.

Denna övning är tänkt för personer med vissa typer av diskbråck som även kan ge ischias.

 

McKenziemetoden

Ett smakprov hur en McKenzie-övning för personer med diskbråck kan se ut. Kom ihåg att ta hjälp av en läkare för problem med ryggen innan du gör några träningsövningar.

  1. Lägg dig på mage med armarna längs sidan. Redan i denna statiska position skjuts ett eventuellt diskbråck i ländryggen framåt mot magen. Håll denna position i 30 sekunder.
  2. Flytta fram armarna framåt förbi huvudet på golvet med armbågarna under axlarna. Sätt i armbågarna och underarmarna i golvet och stöd upp överkroppen en bit, så långt det känns bekvämt. Håll även denna position i 30 sekunder. Lägg dig sedan ner igen och upprepa den första övningen, bara ligga på golvet.
  3. I nästa övning sätter du handflatorna under axlarna och lyfter upp överkroppen med handflatorna i golvet. Armbågarna kan vara lätt böjda och håll denna position i 30 sekunder. Varva återigen med den första övningen, att bara ligga på golvet.