Skonsam träning vid ont i ryggen

Vid ryggsmärta är det många som avstår från träning eller fysisk aktivitet av förklarliga skäl. Men vissa typer av träning som håller kroppen igång kan faktiskt lindra smärta och förebygga att du drabbas av ryggproblem på nytt.


Ryggsmärta begränsar ofta träningsmöjligheter och det är viktigt att lyssna på kroppens signaler så att du inte gör problemen värre. Men fysisk aktivitet är också bra för att stärka kroppen, förebygga ryggvärk och till och med lindra smärta.

Vid akut smärta

Om du just drabbats av ryggvärk eller till exempel ett diskbråck är det oftast rätt val att avstå från träningsövningar. Vila och smärtlindrande läkemedel hjälper kroppen återhämta sig från skada. Det kan ändå vara lämpligt att vara aktiv under dagen, en lätt promenad eller åtminstone se till att du inte blir sängliggandes eller stillasittande för länge.

När den akuta smärtan lagt sig

Efter någon eller några veckor är det bra att komma igång med träning igen så att ryggen får god blodcirkulation. Fysisk aktivitet hjälper också att stärka muskler som hjälper dig behålla en god hållning, särskilt vid kontorsarbete, så att du inte förvärrar ryggsmärta.

Exempel på träning som är skonsam mot ryggen
  • Simning: bra träning för de allra flesta musklerna i ryggen med liten risk för att du sätter fel belastning eller för stor belastning på ryggen
  • Cykling: så gott som ingen belastning för ryggen och ger samtidigt bra kondition och rörlighet
  • Styrketräning: med hjälp av en PT kan du få ett styrkeövningsprogram speciellt anpassat efter dina ryggsmärtor. På så vis stärker du ryggmusklerna utan att felbelasta. Var mer försiktig med regelrätt tyngdlyftning då det är lätt att överbelasta.

Undvik aktiviteter som golf som innebär repetitiva övningar med vridningar och belastningar i ryggen.