Naprapat eller kiropraktor?
Vid smärta och problem i rygg, axlar och nacke får man ofta råd om att gå till naprapat eller kiropraktor. Skillnaden mellan de två professionerna är två olika högskoleutbildningar och legitimationer från Socialstyrelsen.
Både naprapater och kiropraktorer arbetar med förebyggande och rehabilitering av smärtor kopplade till rörelseorganet. Därför förknippas de båda oftast med ont i nacke, axlar eller rygg.
De erbjuder också båda manuell behandling, alltså behandling med händerna. Men det tillkommer också mycket rådgivning och ibland träningsprogram med specifika övningar för dina besvär.
Många professionella inom naprapati och kiropraktik har privata mottagningar dit du kan söka direkt eller så kan du få en remiss.
Vad en enskild naprapat eller kiropraktor gör beror mycket på grundutbildningen och individuellt vald vidareutbildningen. De kan ha skaffat sig särskild erfarenhet inom en behandlingsmetod som de använder.
Naprapat
En naprapat har genomgått fyra års utbildning och fått legitimation av Socialstyrelsen. Därefter kommer ett års praktiktjänst.
De fokuserar på mjukdelar i rörelseorganet som muskler, ligament och bindväv. För att behandla funktionsproblem eller smärta använder de bland annat massage, stretching, triggerpunktsbehandling, rehabträning, mobilisering och manipulation.
Det kan även förekomma användning av TENS (elektrisk stimulering) eller medicinsk laser.
Kiropraktor
Utbildning för att bli kiropraktor är fem år lång och legitimation ges ut av Socialstyrelsen. Därefter kommer praktiktjänst.
Kiropraktik är till en början utvecklat som tekniker för att justera ryggen, till exempel leder längs ryggraden. Men kiropraktik har växt till att bli mycket mer.
En kiropraktor behandlar besvär eller skador i rörelseorganet med fokus på leder, muskler och nervsystem för att få tillbaka normal funktion.
Under en behandling används metoder som ledmanipulation och mobilisering och ibland förekommer knäpp i lederna när utövaren gör särskilda ryck. Det är kanske något som många förknippar med en kiropraktor, att det ”knakar”.
Sjukgymnast
Sjukgymnast kallas nu för tiden fysioterapeut. Sjukgymnastutbildningen är tre år lång och de får legitimation av Socialstyrelsen. Därefter är det vanligt med vidareutbildning inom till exempel smärtbehandling.
En sjukgymnast arbetar med både diagnostik och behandling av skador och sjukdomar. Främst handlar det om rörelseorganet, likt naprapater och kiropraktorer, med fokus på muskler, leder, skelett och nerver.
Sjukgymnaster kan vara kopplade till sjukhus och vårdcentraler eller arbeta på privata kliniker.
De arbetar med massage, stretching och ofta fysisk aktivitet. Sjukgymnaster arbetar inte bara med skador eller smärtor som uppstår till exempel i vardagen utan även med patienter efter operation eller en olycka.